Priprema vozila za ljeto

[vc_row css=”.vc_custom_1452687555475{margin-bottom: 100px !important;}”][vc_column offset=”vc_col-lg-9 vc_col-md-9″ css=”.vc_custom_1452702342137{padding-right: 45px !important;}”][stm_post_details][vc_column_text css=”.vc_custom_1476283300119{margin-bottom: 20px !important;}”]Prava priprema za put podrazumijeva i detaljnu provjeru stanja automobila kako se vožnja ne bi pretvorila u noćnu moru. Putovanja u proljetnom i ljetnom periodu izlažu vozilo prilično visokim opterećenjima. Redovna briga o vozilu stoga će Vam osigurati sigurnu mobilnost i sigurnost, a osigurava i duži životni vijek vozila. Obavite neophodne kontrole prije polaska automobilom na put.

Vizuelna provjera:
Pregledajte sva crijeva u vašem motoru, remenje, kočnice i dijelove oslanjanja. Tako ćete izbjeći ozbiljnija oštećenja i potencijalno velike neprijatnosti na putu.Provjerite da li su crijeva čvrsta, da li su kruta ili oštećena. Obavezno potražite tragove curenja tečnosti. Ako su obloge na kočionim pločicama pri kraju, pravo je vrijeme za zamjenu.

Gume:
Prema pojedinim istraživanjima gume su jedan od dijelova automobila na koje se obraća najmanja pozornost – svega deset posto vozača provjerava pritisak u pneumaticima redovno. Prepuhana, nedovoljno napuhana ili oštećena guma može biti vrlo opasna. Prilikom rasta temperature raste i pritisak u pneumaticima zbog toga je preporuka vozačima da obvezno provjere u priručniku ili na pneumatiku sa strane koji je pritisak idealan za tu gumu i potrude se održavati ga redovnom provjerom. Nedovoljno napuhana guma se širi u stranu i tako povećava pritisak na dijelove sa strane, a prepuhani pneumatik ima manje dodirnih tačaka sa tlom i utječe na nestabilnost vozila.

Ulje:
Pod obaveznim se smatra makar provjera nivoa ulja prije puta. Ova tečnost održava rad delova motora čistim, glatkim i rashlađenim.

Filter:
Tokom zime filter za zrak može se zapušiti od soli i drugih krhotina i tako povećati potrošnju goriva čak i do deset posto. Ukoliko je filter veoma prljav potrebno ga je odmah zamijeniti pogotovo što nije skup.

Akumulator:
Najbolji način za održavanje akumulatora u optimalnom radnom stanju je njegovo čišćenje. Prilikom čišćenja svih površina treba voditi računa i o tome da je on pričvršćen i da su sva povezana mjesta osigurana. (provjera elektrolita, čišćenje klema, kontrola napona punjenja).

Metlice brisača:
Vjerovatno je moguće da su vam brisači oštećeni tokom rada u teškim zimskim uslovima. Ukoliko primijetite neravnomjerno brisanje prilikom pranja prednje šajbe, to je znak da su vam metlice brisača istrošene i da je došlo vrijeme za zamjenu.

Klima uređaj:
Pregled klima uređaja treba obaviti obavezno u proljeće, to možete obaviti u bilo kojem auto servisu. Ako klima slabo hladi tokom vožnje, vjerovatno je riječ o nedovoljnoj količini gasa koji je potrebno dopuniti u nekom od servisa. Dezinfekcija i čišćenje zračnih kanala jednom godišnje je također preporučena.

Električna instalacija i signalizacija: Ispravnost svjetlosnih uređaja bitna je za sigurnost vožnje. Provjetite instalacije, rezervne sijalice.[/vc_column_text][stm_post_bottom][/vc_column][vc_column width=”1/4″ offset=”vc_hidden-sm vc_hidden-xs”][stm_sidebar sidebar=”527″][/vc_column][/vc_row]