Svjetski dani sjećanja na žrtve saobraćajni nezgoda

 

Dan sjećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda tradicionalno se obilježava svake treće nedjelje mjeseca Novembra. Ove godine 21. novembra prisjećamo se svih ljudi 


koji su povrijeđeni ili izgubili život. Svjetski dan sjećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda ove godine obilježava se pod sloganom „Sjetimo se. Podržimo. Djelujmo!“. Također se obilježava početak nove decenije aktivnosti za cestovnu sigurnost (2021-2030.). WDoR 2021 (eng. World Day of Remembrance for Road Traffic Victims) želi također staviti naglasak na važnost smanjenja saobraćajnih brzina iz razloga što smanjenje brzine može spriječiti smrtne posljedice i teže povrede, posebno pješaka i ostalih ranjivih učesnika u saobraćaju.

Statistike govore da se u svijetu svake sekunde dogodi po jedna saobraćajna nezgoda, a skoro milion i po ljudi godišnje izgubi živote u cestovnom prometu širom svijeta. U proteklih 2,5 decenije na cestama svijeta život je izgubilo više od 30 miliona ljudi, dok ih milijardu povrijeđenih. Smanjenje brzine vožnje na ispod 30 km/h je jedan od najvažnijih mogućih načina sprečavanja smrtnih slučajeva . Smanjenje brzine vožnje na 30km/h štiti učesnike u saobraćaju i sprečava izazivanje prometnih nezgoda koje imaju fatalne posljedice.

Obilježavanjem svjetskog dana sjećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda dajemo svoj doprinos skretanju pažnje javnosti na negativne posljedice saobraćajnih nezgoda i sve prateće negativne efekte kojima prometne nezgode rezultiraju.

Svjetski dan sjećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda je također i dan kojim se odaje počast svim članovima hitne pomoći, policije i drugih službi koji nesebično pružaju pomoć učesnicima, te se nose i sa traumatskim posljedicama smrti i ozljedama na cestama.

Obilježavanje Svjetskog dana sjećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda ima za cilj podizanje svijest o problemu učestalih smrtnih slučajeva na cestama, te mogućnost da žrtve svoj gubitak i bol podjele sa drugima.

Formiranjem odgovarajuće globalne kulture vezane za cestovnu sigurnost je jedna od osnovnih poruka obilježavanja ovog dana. Obilježavanjem Svjetskog dana sjećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda se traži veća odgovornost svih korisnika cesta, kao i učesnika u saobraćaju. Istovremeno se od nadležnih državnih organa zahtjeva da pored preventivnih akcija i inicijativa, adekvatno i brzo reaguju nakon saobraćajnih nezgoda.

Više o Svjetskom danu sjećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda i načinima pružanja podrške njegovom obilježavanju možete saznati ovdje