Vrste i simboli pneumatika

[vc_row css=”.vc_custom_1452687555475{margin-bottom: 100px !important;}”][vc_column offset=”vc_col-lg-9 vc_col-md-9″ css=”.vc_custom_1452702342137{padding-right: 45px !important;}”][stm_post_details][vc_column_text css=”.vc_custom_1476282724153{margin-bottom: 20px !important;}”]Prema svojim performansama ljetne gume se dijele:

Gume standardnih performansi
Gume visokih performansi

Gume standardnih performansi su namjenjene za pretežno gradsku vožnju, ove gume još zovu i gume za tri sezone. Svoje kvalitete pokazuju na toplom vremenu bilo da je put suh ili vlažan. Nemaju dobre karakteristike na snijegu i ledu tako da zimi moraju biti zamjenjene.

Gume visokih performansi su namjenjene za gradsku vožnju i vožnju po auto putevima. Šare na ovim gumama su sa plićim kanalima, performanse ovih guma su lošije na mokrom, a bolje na suhom putu. Karakteristike guma koje određuju dobro ponašanje na suhom i mokrom putu, variraju od proizvođača do proizvođača i od modela do modela. Danas se proizvođači guma takmiče ko će razviti gume sa što bolje izbalansiranim svojstvima i za suh i mokar put.

Gume ultra visokih performansi (UHP) su gume namjenjene vozačima koji vole brzu sportsku vožnju. Ove gume daju visoke performanse i najbolju moguće prijanjanje. Načinjene su od mekše komponente koja omogućava bolje prijanjanje i sigurnu, brzu vožnju u krivinama. S druge strane, nedostatak ovih guma je brže trošenje i kraći vijek trajanja.
Zimske gume:
Kada temperatura vazduha padne ispod +7 kao što smo rekli, ljetne gume gube svoja svojstva i potrebno ih je zamjeniti zimskim gumama.Pošto su uslovi na putu drugačiji (snijeg,led, bljuzgavica) potrebna je guma sa drugačijom smješom i dizajnom. Smješa je mekša,na bazi silike a dezen je drugačiji, veći broj lamela, paralelni kanali su dublji i bolje provode vodu. Auto je stabilnije, prijanjanje je bolje a zaustavni put kraći. Prilikom kupovine zimske gume pregledajte simbole na gumi u koliko na istoj stoji M+S I simbol planine i snježne pahuljice možete biti sigurni da ste kupili zimsku gumu.

Gume za sve sezone ( All season tires) predstavljaju pokušaj da se napravi guma koja bi bila kompromis između dobrog ponašanja na suhom i vlažnom putu ljeti i dobrog ponašanja u zimskim uslovima na putu. Smješa koja je namjenjena ljetnim uslovima ne može biti jednako dobra i na snijegu i ledu. Zato su ove gume najčešće los izbor. Danas svi proizvođačiguma a i mnogi majstori brzina savjetuju da na vozilu imate 4 zimske ili 4 ljetne gume.

Oznake na  gumi:
Kada na gumi piše 205/55R16 91V, mnogi korisnici motornih vozila neznaju šta ti simboli označavaju. Primjer za gumu sa navedenim simbolima:

Simbol                                                             Značenje

205                                                  Širina gume u milimetrima.
55                                                    Profil gume-odnos između visine bočnog zida i širine gazeće površine izražena u %.
R                                                     Označava radijalnu konstrukciju.
16                                                    Prečnik felne (u inčima).
91                                                    Indeks nosivosti, koji definiše maksimalno opterećenje.
V                                                     Indeks brzine.  Slovna oznaka koja označava maksimalnu brzinu koju guma može izdržati pri dozvoljenom opterećenju u ovom slučaju 240 km/h.

Dodatne oznake:

RF                    Ojačana guma
XL                    Guma za veća opterećenja
DOT                 Datum proizvodnje NPR dot 1306-proizvedeno u 13 nedelji 2006 godine
TL                    Gume koje nemaju unutrašnju gumu. Sve savremene gume su ovoga tipa.
C                     Gume za laka vozila
RFT,ROF      je posebna konstrukcija gume koja omogućava nastavak vožnje I kada se guma probuši. Voziti se smije smanjenom brzinom do 90 km/h i samo do prvog vulkanizera(do 150 km).

Indeksi brzine:
 
Indeks                                     KM/h
1. N                                            150
2. Q                                            160
3. R                                             170
4. S                                             180
5. T                                             190
6. U                                             200
7. H                                             210
8. V                                             240
9.  Y                                            270
10. ZR                                        +240[/vc_column_text][stm_post_bottom][/vc_column][vc_column width=”1/4″ offset=”vc_hidden-sm vc_hidden-xs”][stm_sidebar sidebar=”527″][/vc_column][/vc_row]